Suroviny
- 3 a 1/2 hrnku polohrubé mouky (6 Kč)
- 1 vejce (3 Kč)
- 1 lžíce mléka (1 Kč)
- 1 lžička soli (0,50 Kč)
- hrubá sůl na posypání a kmín (0,50 Kč)
- hrnek světlého piva (10 Kč)
- 3/4 kostky droždí (3,50 Kč)
- velký panák oleje (0,50 Kč)
Postup přípravy
V osolené mouce vytvoříme důlek. Ohřejeme trochu piva a přidáme kvásek, to necháme v připraveném důlku chvíli kynout. Až se budou tvořit bublinky, přilijeme zbytek piva, olej a přidáme žloutek. Zpracováváme dokud nevznikne těsto, které necháme přibližně 40 minut kynout.
Vykynuté těsto dáme na vál a rozdělíme na dvanáct částí. Každou část zpracujeme nejdříve na bochánky a poté rozválíme na placky. Ty pouze srolujeme do tvaru rohlíků.
Rohlíky vyskládáme na plech s pečícím papírem, potřeme bílkem rozmíchaným s mlékem a špetkou soli. Posypeme hrubou solí a kmínem. Takto připravené vložíme do předehřáté trouby na 200 °C a po 5-7 minutách přepneme na horkovzdušný ohřev a pečeme do zlatova.