Suroviny

  • 1/2 jahod (19 Kč)
  • 2 hrnky cukru krystal (10 Kč)
  • 1 vanilkový cukr (1,5 Kč)
  • 1 citron (5 Kč)
  • 1 panák červeného vína (5 Kč)

Postup přípravy

Jahody omyjeme, nakrájíme na poloviny a dáme do hrnce. Přidáme vanilkový i normální cukr, promícháme a dáme do lednice na 3 hodiny. Zatím můžeme sterilizovat sklenice (v troubě na 120 °C a 15 minut).

Jahody začneme vařit a když je cukr rozpuštěný, přidáme víno. Vaříme 15 minut a poté přidáme šťávu z citronu a opět vaříme 15 minut. Necháme 10 minut vychladnout a podle chuti směs rozmixovat.

Hotovou směs nalijeme do sklenic, které pak otočíme dnem vzhůru a necháme vychladnout.