Suroviny

Těsto:

  • 1 hrnek černého piva – min. 18° (20 Kč)
  • 2 hrnky hladké mouky (6 Kč)
  • 2 hrnky hnědého cukru (20 Kč)
  • 2 lžičky prášku do pečiva (2 Kč)
  • špetka soli
  • 3/4 hrnku kakaa (8 Kč)
  • 3 menší vejce (9 Kč)
  • 1 kelímek zakysané smetany (12,90 Kč)
  • 1 kostka másla (29,90 Kč)

Poleva:

  • 2 tabulky čokolády na vaření (30 Kč)
  • 1 kelímek smetany ke šlehání (17,90 Kč)
  • 1 lžíce másla

Postup přípravy

Smícháme mouku s práškem do pečiva, přidáme cukr a špetku soli. V hrnci rozpustíme máslo, přisypeme kakao a zalijeme pivem. Vejce se smetanou vyšleháme a smícháme s kakaovou směsí. Vše důkladně promícháme a přidáme k mouce. Vypracujeme těsto, které vylijeme do připraveného hrnce a pečeme přibližně 1 hodinu a 15 minut, při 170 °C.

Polevu vytvoříme svařením smetany, kterou odstavíme a vmícháme do ní máslo a nalámanou čokoládu. Necháme rozpustit a mícháme, dokud nebude směs hladká. Necháme vychladnout a vychladlý korpus potřeme polevou.