Suroviny
Těsto:
- 1 hrnek černého piva – min. 18° (20 Kč)
- 2 hrnky hladké mouky (6 Kč)
- 2 hrnky hnědého cukru (20 Kč)
- 2 lžičky prášku do pečiva (2 Kč)
- špetka soli
- 3/4 hrnku kakaa (8 Kč)
- 3 menší vejce (9 Kč)
- 1 kelímek zakysané smetany (12,90 Kč)
- 1 kostka másla (29,90 Kč)
Poleva:
- 2 tabulky čokolády na vaření (30 Kč)
- 1 kelímek smetany ke šlehání (17,90 Kč)
- 1 lžíce másla
Postup přípravy
Smícháme mouku s práškem do pečiva, přidáme cukr a špetku soli. V hrnci rozpustíme máslo, přisypeme kakao a zalijeme pivem. Vejce se smetanou vyšleháme a smícháme s kakaovou směsí. Vše důkladně promícháme a přidáme k mouce. Vypracujeme těsto, které vylijeme do připraveného hrnce a pečeme přibližně 1 hodinu a 15 minut, při 170 °C.
Polevu vytvoříme svařením smetany, kterou odstavíme a vmícháme do ní máslo a nalámanou čokoládu. Necháme rozpustit a mícháme, dokud nebude směs hladká. Necháme vychladnout a vychladlý korpus potřeme polevou.