Suroviny

  • 8 stonků chřestu (39 Kč)
  • 1 lžíce hladké mouky (0,50 Kč)
  • 1 lžíce másla (3 Kč)
  • 1 litr vody
  • 0,5 l mléka (16,90 Kč)
  • 1 zeleninový bujón (2,50 Kč)

Na každou porci:

  • 1 vejce (3 Kč)
  • 1 plátek slaniny (2,50 Kč)

Postup přípravy

Omyjeme chřest, okrájíme stonky, oloupeme a nařežeme na přibližně dvoucentimetrové kousky. V hrnci rozpustíme máslo, přidáme hladkou mouku a poté přidáme chřest a vše smícháme. Osolíme a opepříme.

Přidáme litr vody, zeleninový bujón a přivedeme k varu. Vaříme dokud není chřest měkký cca. 15-20 minut.

Osmahneme na sucho slaninu. Když je chřest měkký, odstavíme polévku, vybereme nejlepší hlavičky a zbytek rozmixujeme tyčovým mixérem. Vrátíme na plotnu a přidáme mléko a špetku muškátového květu.

Do vroucí vody hodíme vajíčko (zastřené vejce) a necháme minutu povařit. Na talíř nalijeme polévku, přidáme vejce, slaninu a hlavičky chřestu.