Suroviny
- 8 stonků chřestu (39 Kč)
- 1 lžíce hladké mouky (0,50 Kč)
- 1 lžíce másla (3 Kč)
- 1 litr vody
- 0,5 l mléka (16,90 Kč)
- 1 zeleninový bujón (2,50 Kč)
Na každou porci:
- 1 vejce (3 Kč)
- 1 plátek slaniny (2,50 Kč)
Postup přípravy
Omyjeme chřest, okrájíme stonky, oloupeme a nařežeme na přibližně dvoucentimetrové kousky. V hrnci rozpustíme máslo, přidáme hladkou mouku a poté přidáme chřest a vše smícháme. Osolíme a opepříme.
Přidáme litr vody, zeleninový bujón a přivedeme k varu. Vaříme dokud není chřest měkký cca. 15-20 minut.
Osmahneme na sucho slaninu. Když je chřest měkký, odstavíme polévku, vybereme nejlepší hlavičky a zbytek rozmixujeme tyčovým mixérem. Vrátíme na plotnu a přidáme mléko a špetku muškátového květu.
Do vroucí vody hodíme vajíčko (zastřené vejce) a necháme minutu povařit. Na talíř nalijeme polévku, přidáme vejce, slaninu a hlavičky chřestu.