Suroviny

  • 3 hrnky žitné celozrnné mouky (19 Kč)
  • 3 hrnky pšeničné hladké mouky (6 Kč)
  • 4 lžičky soli (1 Kč)
  • 4 lžičky chlebového koření (popř. drcený kmín) (3 Kč)
  • 1 kostka droždí (3,50 Kč)
  • 1 lžička cukru (0,50 Kč)
  • 2 hrsti vlašškých ořechů
  • 1 půllitrový hrnek vlažné vody

Poznámka: Množství je pro dva bochníky.

Postup přípravy

Do hrníčku nalijeme přibližně decilitr vlažné vody, do ní rozdrobíme droždí a jednu lžičku cukru. Zamícháme a necháme několik minut pracovat.

Do mísy nasypeme oba druhy mouky, přisypeme sůl a koření (pokud nemáme, dáme nadrcený kmín). K tomu přidáme hotový kvásek a zalijeme hrnkem vody. Vše promícháme a nakonec vypracujeme ručně, aby se těsto nelepilo. Uplácaný bochník necháme v míse a pod utěrkou kynout 45 minut.

Vykynuté těsto vyklopíme a rozmáčkneme na placku. Na těsto nasypeme nalámané ořechy a poté je do těsta zapracujeme. Bochánek rozdělíme na půl a obě půlky dáme opět na 45 minut kynout.

Vykynuté bochníky dáme na plech a případně mokrým nožem pro ozdobu nařízneme. Vložíme do rozehřáte trouby na 220 °C, po 5 minutách chleby potřeme vodou a teplotu snížíme na 175 °C, pečeme přibližně 1 hodinu do zlatova.