Suroviny

  • 3 a 1/2 hrnku hladké mouky (5 Kč)
  • 1 hrnek vlažného mléka (4 Kč)
  • 1 žloutek (3 Kč)
  • 3 lžíce cukru (1 Kč)
  • 1/5 másla (7 Kč)
  • špetka soli (0,50 Kč)
  • 1 vanilkový cukr (3 Kč)
  • 1 kostka droždí (3,50 Kč)
  • lžička rumu (2 Kč)

Postup přípravy

Ze všech surovin (kromě lžičky másla a rumu) vypracujeme hladké těsto, které necháme půl hodiny kynout. Poté těsto rozválíme na válu a pomocí formičky (postačí i sklenice) vykrájíme kolečka.

Na polovinu koleček dáme marmeládu nebo povidla a druhou polovinu koleček použijeme jako přikrytí. Okraje je nutné dobře stlačit, aby náplň nevytekla.

Koblihy naskládáme na vymazaný plech, ale postačí i pečící papír. Opět necháme kynout dalších 20 minut. Plech vložíme do rozehřáté trouby na 170 °C a pečeme přibližně 15 minut.
Po vyndání z trouby potřeme rozpuštěným máslem s jednou lžičkou rumu a pocukrujeme.