Mřížkový linecký koláč

60 minut
neuvedeno

Suroviny

  • 1 ks žloutek
  • mouka na vysypání
  • tuk na vymazání
  • 1 sklenice rybízová marmeláda
  • 160 g cukr krupice
  • 2 ks vejce
  • 1 balíček prášek do pečiva
  • 1/2 ks bio citron
  • 1 balíček vanilkový cukr
  • 130 g máslo
  • 500 g hladká nebo polohrubá mouka
  • 6 - 8 lžic mléko

Postup přípravy

Na těsto smícháme mouku s práškem do pečiva, já většinou používám obě mouky a dávám každé půlku. Vmícháme obsah 1/2 vyškrabaného vanilkového lusku nebo vanilkový cukr, případně citronovou kůru. Těsto je chuťově výraznější, nicméně tyto ingredience nejsou nutné. Máslo je nejlepší vyndané z ledničky a nakrájené na tenké šupinky. Když ho necháme moc změknout, těsto pak není tak tvárné. Přidáme vejce a podle potřeby přiléváme mléko po lžících. Zaděláme tužší těsto tak, aby se dalo rozválet. Skvěle to jde v robotu, ale je lepší ho ke konci vyndat a promísit ručně, nemá pak takovou tendenci se po vyválení trhat. Z bochníčku těsta odebereme cca dvě třetiny a vyválíme mezi foliemi placku, kterou přesuneme na vymazaný a vysypaný plech. Namažeme marmeládou v souvislé vrstvě, nemělo by moc prosvítat těsto, takže čím více marmelády, tím lépe. Doporučuji nějakou ostřejší (např. rybízovou). Upečený koláč (pokud to vůbec stihne) se výborně rozleží, takže rozhodně nešetříme. Ze zbytku těsta uděláme váleček a ten pak rozválíme spíš do délky, abychom mohli nakrájet pruhy navrch, které klademe do tvaru mřížky. Většinou mi zbude ještě kousek těsta, který vyválím, těmito posledními pruhy začistím okraje. Pruhy těsta potřeme žloutkem. Mřížkový linecký koláč pečeme v předehřáté troubě na 180 °C, až začne těsto i žloutek na něm zlátnout.