Suroviny
- 1 sklenice višňový kompot
- 250 g máslo
- 1 konzerva salko
- 1 - 2 lžic griotka
- strouhaná čokoláda
- 100 g polohrubá mouka
- 1 lžička citronová šťáva
- 5 ks vejce
- 120 g cukr krupice
Postup přípravy
Slazené mléko Salko necháme vařit v konzervě alespoň 2 hodiny. Potom ji necháme zcela vychladnout. Višně necháme okapat a několik kousků odložíme stranou na zdobení. Zbývající višně vypeckujeme. Hořkou čokoládu nastrouháme nahrubo. Máslo necháme změknout při pokojové teplotě. Hlubší plech vyložíme pečícím papírem a troubu předehřejeme na 180 °C.
Připravíme si těsto na piškotovou roládu. Mouku prosejeme a žloutky oddělíme od bílků. Žloutky spolu s polovinou cukru a citronovou šťávou utřeme v hladký hustý krém. Z bílků a zbývajícího cukru připravíme tuhý sníh, do kterého postupně vmícháme utřené žloutky a prosátou mouku. Vzniklé těsto stejnoměrně rozetřeme na plech a pečeme 5 - 8 minut v předehřáté troubě dorůžova. Upečený plát těsta vyklopíme na vlhkou utěrku, pomocí které těsto stočíme do rolády a necháme vychladnout.
Mezitím si připravíme krém. Změklé máslo nakrájíme na kostičky. Zkaramelizované mléko Salko vložíme do mísy a za stálého šlehání postupně přimícháváme kousky másla a griotku.
Vychladlý plát piškotového těsta rozvineme, potřeme krémem a poklademe vypeckovanými višněmi. Opět stočíme do rolády, potřeme zbývajícím krémem a posypeme strouhanou čokoládou. Ozdobíme višněmi a necháme v chladu ztuhnout.
Piškotovou roládu s karamelovo-griotkovým krémem, višněmi a čokoládou podáváme ke kávě a čaji.