Piškotová roláda s krémem

75 minut
neuvedeno

Suroviny

  • 1 sklenice višňový kompot
  • 250 g máslo
  • 1 konzerva salko
  • 1 - 2 lžic griotka
  • strouhaná čokoláda
  • 100 g polohrubá mouka
  • 1 lžička citronová šťáva
  • 5 ks vejce
  • 120 g cukr krupice

Postup přípravy

Slazené mléko Salko necháme vařit v konzervě alespoň 2 hodiny. Potom ji necháme zcela vychladnout. Višně necháme okapat a několik kousků odložíme stranou na zdobení. Zbývající višně vypeckujeme. Hořkou čokoládu nastrouháme nahrubo. Máslo necháme změknout při pokojové teplotě. Hlubší plech vyložíme pečícím papírem a troubu předehřejeme na 180 °C. Připravíme si těsto na piškotovou roládu. Mouku prosejeme a žloutky oddělíme od bílků. Žloutky spolu s polovinou cukru a citronovou šťávou utřeme v hladký hustý krém. Z bílků a zbývajícího cukru připravíme tuhý sníh, do kterého postupně vmícháme utřené žloutky a prosátou mouku. Vzniklé těsto stejnoměrně rozetřeme na plech a pečeme 5 - 8 minut v předehřáté troubě dorůžova. Upečený plát těsta vyklopíme na vlhkou utěrku, pomocí které těsto stočíme do rolády a necháme vychladnout. Mezitím si připravíme krém. Změklé máslo nakrájíme na kostičky. Zkaramelizované mléko Salko vložíme do mísy a za stálého šlehání postupně přimícháváme kousky másla a griotku. Vychladlý plát piškotového těsta rozvineme, potřeme krémem a poklademe vypeckovanými višněmi. Opět stočíme do rolády, potřeme zbývajícím krémem a posypeme strouhanou čokoládou. Ozdobíme višněmi a necháme v chladu ztuhnout. Piškotovou roládu s karamelovo-griotkovým krémem, višněmi a čokoládou podáváme ke kávě a čaji.