Valašské frgály

75 minut
neuvedeno

Suroviny

  • cukr
  • mouka
  • máslo
  • cukr moučka
  • máslo
  • 1 kg polohrubá mouka
  • sůl
  • citronová kůra
  • 6 dl mléko
  • 1 dl olej
  • 10 dkg Lukana
  • 10 dkg droždí
  • 4 ks vejce
  • 10 dkg cukr moučka

Postup přípravy

Nejprve si připravíme kvásek. Do mísy nasypeme mouku, uděláme do ní důlek a do důlku nasypeme cukr, na něj poté rozdrobíme droždí a na droždí nalijeme vlažné mléko. Droždí necháme nabobtnat. Na okraj mísy (mimo droždí) rozklepneme vejce, přidáme tuk, sůl a citronovou kůru. Jakmile je droždí již nabobtnalé, ze všech ingrediencí zaděláme těsto a necháme vykynout. Po vykynutí na pomoučněném vále rozválíme koláče o průměru asi 30 cm. Jednotlivé koláče potřeme klasickou náplní - tvarohovou, hruškovou, švestkovou, makovou, povidlovou, borůvkovou nebo meruňkovou. Valašské frgály posypeme drobenkou a necháme ještě chvíli na plechu s pečícím papírem vykynout. Před pečením ještě potřeme okraje vejcem rozšlehaným v kapce oleje. Valašské frgály pečeme v předehřáté troubě na 180 - 190 °C dozlatova. Na závěr pokapeme máslem, ve kterém jsme rozpustili moučkový cukr. Aby byl frgál správně mastný, potřeme okraje ještě jednou tukem.