Suroviny
- cukr
- mouka
- máslo
- cukr moučka
- máslo
- 1 kg polohrubá mouka
- sůl
- citronová kůra
- 6 dl mléko
- 1 dl olej
- 10 dkg Lukana
- 10 dkg droždí
- 4 ks vejce
- 10 dkg cukr moučka
Postup přípravy
Nejprve si připravíme kvásek. Do mísy nasypeme mouku, uděláme do ní důlek a do důlku nasypeme cukr, na něj poté rozdrobíme droždí a na droždí nalijeme vlažné mléko. Droždí necháme nabobtnat. Na okraj mísy (mimo droždí) rozklepneme vejce, přidáme tuk, sůl a citronovou kůru.
Jakmile je droždí již nabobtnalé, ze všech ingrediencí zaděláme těsto a necháme vykynout.
Po vykynutí na pomoučněném vále rozválíme koláče o průměru asi 30 cm.
Jednotlivé koláče potřeme klasickou náplní - tvarohovou, hruškovou, švestkovou, makovou, povidlovou, borůvkovou nebo meruňkovou. Valašské frgály posypeme drobenkou a necháme ještě chvíli na plechu s pečícím papírem vykynout. Před pečením ještě potřeme okraje vejcem rozšlehaným v kapce oleje.
Valašské frgály pečeme v předehřáté troubě na 180 - 190 °C dozlatova. Na závěr pokapeme máslem, ve kterém jsme rozpustili moučkový cukr.
Aby byl frgál správně mastný, potřeme okraje ještě jednou tukem.