Suroviny
- 1 pórek
-
2 lžíce másla
-
2 lžíce hladké mouky
-
litr zeleninového vývaru
-
lžíce hořčičných semen
-
250 g zakysané smetany
-
2 lžíce ostré hořčice
-
2 lžíce sladké hořčice
-
sůl
-
2 lžičky cukru
Postup přípravy
Pórek omyjeme, očistíme a nakrájíme na tenká kolečka. Část odložíme na ozdobu. V hrnci rozehřejeme máslo a pórek na něm opečeme, poprášíme moukou a zalijeme vývarem. Uvedeme do varu a polévku vaříme na mírném ohni asi 10 minut. Hořčičná semena vložíme do 100 ml vroucí vody a 10 minut vaříme na velmi mírném ohni. Poté je scedíme. Do polévky vmícháme zakysanou smetanu a jednotlivé druhy hořčice, osolíme a opepříme.
Hořčicovou polévku rozlijeme do talířů, ozdobíme povařenými hořčičnými semeny, zbylým pórkem a podle chuti například čerstvými bylinkami.