Suroviny
- 1 balíček mraženého špenátu
-
kousek másla
-
250 g ricotty
-
1 jarní cibulka
-
lžička česnekové pasty
-
Solčanka
Postup přípravy
Nejprve si připravíme těsto. Smícháme všechny suroviny a důkladně propracujeme v pružné, hladké těsto. Necháme chvíli odpočinout, kynout. Mezitím na pánvi zahřejeme máslo a rozmrazený špenát, vmícháme na tenká kolečka nakrájenou jarní cibulku, ricottu, česnekovou pastu a dochutíme Solčankou. Směs odstavíme z ohně a necháme vystydnout.
Těsto kynulo sice jen chvilku, ale na tento koláč to bohatě stačí. Rozdělíme ho napůl a každou půlku vyválíme na tenkou placku. Jednu placku vložíme do máslem vymazané a hrubou moukou vysypané kulaté formy. Na to navršíme špenátovou směs a celé to přikryjeme další plackou z těsta. Okraje k sobě těsně přitiskneme a těsto na několika místech propícháme, aby se nenafouklo. Pečeme ve vyhřáté troubě asi 20 minut. Koláč můžeme podávat hned, výborný je ale též studený.