Suroviny
- 500 g hladké mouky
-
70 g másla
-
100 g cukru
-
250 ml mléka
-
1 žloutek
-
20 g droždí
-
1 lžička soli
-
1 bílek na potření
-
1 kg strouhaných jablek (borůvková
- jahodová marmeláda
- povidlí…)
-
kostkový cukr
-
mletá skořice
Postup přípravy
V polovině vlažného mléka rozmícháme droždí a lžíci cukru a na teplém místě necháme vzejít kvásek (asi 15 minut). Mezitím do mísy prosejeme mouku se solí. Do středu vyhloubíme důlek a nalijeme do něj vzešlý kvásek. Přidáme zbylé vlažné mléko, cukr a žloutek, vše opatrně promícháme a hněteme vařečkou asi 5 minut. Pak přilijeme rozpuštěné máslo a dále hněteme, dokud se nevytvoří hladké vláčné těsto.