Suroviny
- 220 ml vlažného mléka
- 30 g droždí
- 80 g pískového cukru
- 500 g polohrubé mouky
- 2 žloutky
- špetka soli
- 80 g rozpuštěného másla
- 1 vejce na potření
Postup přípravy
100 ml mléko ohřejeme, aby bylo vlažné. Do mléka přidáme lžičku cukru a mouky a rozdrobíme droždí. Kvásek necháme na teplém místě. Mouku prosejeme, přidáme žloutky, sůl, máslo, kvásek a zbylé vlažné mléko. Zaděláme a vytvoříme hladké, vláčné těsto, které necháme kynout 1 hodinu v teple. Vykynuté těsto rozdělíme na stejné kousky, ze kterých vytvoříme kuličky. Ty dáváme na plech vyložený pečícím papírem. V každé kuličce uděláme důlek, do kterého dáme náplň. Okraje potřeme vajíčkem a necháme 10 minut odpočinout. Koláče pečeme při 190°C.
Babčiny koláče Babčiny koláče Babčiny koláče Babčiny koláče