Domácí Honzíkovy buchty

30 minut
neuvedeno

Suroviny

  • cukr moučka
  • 1 lžička horká voda
  • 50 g rozpuštěné máslo
  • 1 lžička cukr moučka
  • 2 lžičky rum
  • marmeláda
  • 1 ks žloutek
  • 20 dkg droždí
  • 1 špetka sůl
  • 500 g hladká mouka
  • 300 ml mléko
  • 60 g rozpuštěné máslo
  • 50 g cukr moučka

Postup přípravy

Nejdřív si zaděláme kvásek. Asi 100 ml teplého mléka osladíme lžičkou cukru a rozdrobíme do něj kvasnice. Zamícháme a počkáme, až kvasnice vykynou. Mezitím do mísy prosejeme 500 g hladké mouky. Přidáme špetku soli a 50 g krupicového cukru. V mouce uděláme důlek a do něj dáme 60 g rozpuštěného, vychladlého másla, 1 žloutek, vykynuté droždí a 200 ml mléka. Pořádně vymíchat těsto je nejdůležitější fází receptu. Nejenže tak dobře spojíme všechny ingredience, ale naženeme do něj vzduch. Těsto musí být hladké, nesmí se lepit na stěny mísy a v závěru se v něm začnou tvořit bubliny. V té chvíli ho poprášíme moukou, zakryjeme utěrkou a necháme v míse nejméně hodinu kynout na teplém místě. Vykynuté těsto rozválíme na vále nebo na desce kuchyňské linky na centimetr silnou placku. Tu rozdělíme nožem nebo rádýlkem na čtverečky 5 x 5 centimetrů. Na každý čtvereček dáme lžičku marmelády nebo povidel. Nakonec každý čtvereček spojíme do uzlíčku. V pekáči rozpustíme máslo a každou buchtu v něm vyválíme ze všech stran nebo je pomažeme mašlovačkou. Buchty ukládáme uzlíkem dolů těsně vedle sebe. Pak je necháme v pekáči čtvrt hodiny kynout. Zatím si předehřejeme troubu na 200 °C. Domácí Honzíkovy buchty necháme 10 minut péct. Pak teplotu snížíme na 190 °C a pečeme dalším 20 - 25 minut. Upečené buchty potřeme rumem s horkou vodou a trochou cukru. Necháme vychladnout. Domácí Honzíkovy buchty ocukrujeme a můžeme se do nich pustit.