Suroviny
- 2 cibule
- 1 bobkový list
- 5 kuliček jalovce
- citrón
- kousek másla
- 2 lžičky cukru
- 500 ml černého piva
- 1 kapr
- 20 g perníku na strouhání
- sůl
- mletý pepř
- petrželová nať
Postup přípravy
Cibuli oloupeme a nakrájíme nadrobno. Bobkový list nasekáme nožem na kousky a jalovec rozmačkáme plochou nože. Citrón důkladně omyjeme, rozkrojíme na půl a jedné poloviny vymačkáme šťávu a nastrouháme kůru. Potom v hrnci rozpustíme máslo a orestujeme na něm nakrájenou cibuli a koření. Přisypeme cukr a necháme ho rozpustit. Potom vše zalijeme pivem, přidáme citrónovou kůru a šťávu a dusíme asi 20 minut přikryté. Mezitím omyjeme a osušíme kapra, odřízneme hlavu a maso naporcujeme. Uvařenou omáčku přecedíme a vrátíme do hrnce. Nastrouháme do ní perník a podle chuti osolíme. Potom do omáčky dáme porce kapra a přikryté asi 30 minut vaříme. Kapra podáváme s opékanými bramborami, přelitého omáčkou a posypaného nasekanou petrželovou natí.