Suroviny
- 400 g hladké mouky
-
100 g moučkového cukru
-
200 g Hery
-
3 žloutky
-
5 lžic mléka
-
200 g marmelády nebo povidel
-
tuk na vymazání plechu
-
vanilkový cukr
-
nastrouhaná citrónová kůra
Postup přípravy
Do prosáté mouky přidáme tuk, cukr, dva žloutky, trochu mléka a nastrouhanou citrónovou kůru. Z přísad zpracujeme těsto a necháme ho 30 minut odpočinout. Potom ze dvou třetin těsta vyválíme silnou placku a dáme ji na tukem vymazaný plech. Povrch těsta potřeme zavařeninou nebo povidly. Ze zbytku těsta vyválíme dlouhé tyčinky. Klademe je na koláč tak, aby proužky těsta tvořily čtverce. Před pečením potřeme mřížky i okraj koláče žloutkem a pečeme ve středně vyhřáté troubě. Hotový koláč posypeme vanilkovým cukrem.