Kuřecí svíčková

90 minut
neuvedeno

Suroviny

  • 1 kuře
  • 3 větší mrkve
  • 2 střední petržele
  • 1 menší celer
  • 10 kuliček pepře
  • 10 kuliček nového koření
  • 10 kuliček jalovce
  • bobkový list
  • tymián
  • špek
  • 1 citrón
  • sůl
  • ocet
  • 500 ml smetany
  • hladká mouka
  • 125 g másla
  • cibule

Postup přípravy

Do hrnce dáme rozpůlené kuře, očištěnou zeleninu, všechno koření, šťávu z půlky citrónu, druhou půlku citrónu necháme v kuse a špek. Zalijeme vodou, osolíme, přidáme trochu octa a necháme vařit, až je kuře měkké. Pak vyndáme uvařené kuře a zeleninu, do kastrolu dáme rozpustit máslo a na něj dáme orestovat na plátky nakrájenou zeleninu. Když je zelenina orestovaná, zalijeme ji přecezeným vývarem. Zeleninu i s vývarem opět přecedíme do hrnce tak, aby zelenina zůstala v sítku. Zeleninu, citrón a špek postupně dáváme do mixeru a pořádně rozmixujeme. Přidáme do vývaru a zahustíme smetanou s hladkou moukou a ještě chvilku povaříme. Na konec dochutíme podle potřeby solí nebo komu se zdá kyselejší, tak cukrem. Kuře obereme a uděláme jednotlivé porce. Podáváme s knedlíky.