Vánoční medové perníčky

35 minut
neuvedeno

Suroviny

  • 500 g hnědého cukru
  • 350 ml medu
  • 500 ml vody
  • 100 ml rybízové marmelády
  • 1 kg hladké mouky
  • 500 ml oleje
  • 2 vejce
  • půl prášku do perníku
  • 2 lžičky jedlé sody
  • lžíce skořice
  • lžička badyánu
  • 2 - 3 lžičky citrónové šťávy
  • 1 bílek
  • 4 lžíce cukru moučka
  • lžička bramborového škrobu

Postup přípravy

Hnědý cukr, med a vodu dáme do hrnce, společně rozvaříme na sirup a postupně přidáváme marmeládu. Jakmile se ze surovin vytvoří sirup, vmícháme do něj 500 g mouky a za stálého míchání povaříme. Do vlažné hmoty pak zamícháme olej a vejce a vzniklou hmotu necháme přes noc uležet v chladu. Pak zapracujeme na válu do hmoty zbytek mouky, prášek do perníku, jedlou sodu, badyán a skořici. Vše pečlivě propracujeme a hmotu vyválíme na 1 cm silný plát a vykrajujeme libovolné tvary. Perníčky položíme na plech vyložený pečicím papírem a potřeme vejcem. Perníčky pečeme v předehřáté troubě při 200 °C přibližně 8 minut. Zchladlé perníčky pak ozdobíme citrónovou polevou, kterou vytvoříme utřením bramborového škrobu, cukru, bílku a citrónové šťávy, nebo čokoládovou polevou.