Suroviny
- 100 g sušených rajčat
- 4 telecí plátky
- sůl
- pepř
- lžička sušeného oregána
- 2 lžíce kaparů
- lžíce másla
- 2 cibule
- celer
- 100 g rajčatového protlaku
- 300 ml červeného vína
- 300 ml masového vývaru (bujón)
- plátky citrónu
- lžíce cukrového sirupu
Postup přípravy
Rajčata dáme do mísy, přelijeme vroucí vodou, po 20 minutách slijeme, necháme okapat a najemno posekáme. Maso omyjeme, osolíme, opepříme a okořeníme oreganem. Kapary vmícháme do rajčat, osolíme, opepříme a směs rozdělíme na plátky, které stočíme a ovážeme kuchyňskou nití.
Troubu vyhřejeme na 180 °C, cibuli a celer oloupeme a nadrobno pokrájíme. V kastrolu rozehřejeme máslo a telecí závitky na něm ze všech stran opečeme. Přidáme zeleninu a vše potom opékáme společně. Vmícháme rajčatový protlak, krátce osmahneme, zalijeme červeným vínem a vývarem a přivedeme k varu. Přidáme plátky citrónu, vmícháme sirup a vše pečeme v troubě asi 70 minut. Poté závitky a plátky citronu i omáčky vyjmeme a udržujeme je teplé. Omáčku přecedíme, ohřejeme, osolíme a opepříme. Závitky rozdělíme na talíře, můžeme ozdobit bylinkami a salátem.
Telecí závitky s citrónovou omáčkou