Moderní židovská kuchařka - Karel Sýs; Magda Saxlová

Informace o knize aneb šoulet a jiné

  • Jazyk: čeština
  • EAN: 9788026401315
  • ISBN: 978-80-264-0131-5
  • Spisovatel: Karel Sýs; Magda Saxlová
  • Nakladatel: CPRESS
  • Rok vydání: 2012
  • Počet stran: 120
  • Vazba: Pevná bez přebalu lesklá
  • Výška: 173,0 (mm)
  • Šířka: 173,0 (mm)
  • Tloušťka: 14,0 (mm)
Obvyklá cena:
260 Kč

Popis

I když nejste židé, a tradice židovské kuchyně zatím neznáte, díky této knize si můžete připravit něco na zub podle tradičních košer receptů. Kromě radosti z vaření a příjemného zážitku při vychutnávání pokrmů budete potěšeni grafickým i literárním zpracováním této knihy a vaše mysl bude oblažena citáty z talmudu, týkajícími se jídla a stolování.

Židovská kuchyně je oáza Židovská kuchyně je jako písnička – má rytmus, atmosféru, slova, melodii a emoce. Podíváme-li se na židovský kalendář, okamžitě si všimneme svátků. Je jich mnoho a každý má svá tradiční jídla a nápoje, uspořádání předmětů a potravin na stole, dokonce i předepsané písničky. ,,Který svátek máte nejraději?“ ptám se občas doma. ,,Roš Hašana s rybí hlavou a medem, Šábes s gefiltefisch a barchesem, Purim s Hamanovýma ušima, Chanuku s koblihami,“ volají děti. Připravit rituálně správně a pro oko krásně stůl na Pesach, navařit polévku s macesovými knedlíčky a při večeři naslouchat čtení Hagady – to je opravdový zážitek. Ale není zadarmo. Jako nic v židovské kuchyni ani v životě. Musíte totiž držet košer tradici, nakupovat košer potraviny, naučit se postup vaření, nakoupit dvoje nádobí – mléčné a masité – na běžný provoz a dvoje nádobí na svátek Pesach. Židovská kuchyně je prostě oáza, kterou jste osídlili po svých předcích, a patří jenom vám a tomu nejvyššímu. Pokud nejste židé, i tak si můžete připravit něco na zub podle tradičních košer receptů. Přeji dobrou chuť – Bete avon. Vlasta Rut Sidonová